9 december 2022

Maaltijdservice Tafeltje Dekje bestaat 50 jaar

Woonzorgcentrum Rosengaerde is meer dan alleen een woonzorgcentrum. Met uiteenlopende diensten staan ze klaar voor senioren uit heel Dalfsen. Een voorbeeld hiervan is de maaltijdservice Tafeltje Dekje die Rosengaerde biedt. Het aanbod is vers gekookt, afgestemd op de individuele wensen en wordt thuis bezorgd. En dit jaar bestaat de maaltijdservice maar liefst 50 jaar! Reden om eens terug in de tijd te gaan.

Eén van de vrijwilligers die al lange tijd bij Tafeltje Dekje betrokken is, is Wim Goos (85). Hij vertelt graag over hoe het allemaal ontstond. “In 1972 is men begonnen met het maken van warme maaltijden voor mensen die thuis woonden. Huisarts dr. Van der Pot heeft dit destijds opgezet. Het was 2003 dat Tafeltje Dekje volledig onder Rosengaerde kwam te vallen,” begint hij het verhaal. “Waar je vroeger bij de wijkzuster moest aanvragen of je in aanmerking kwam voor een warme maaltijd, kan nu iedereen gebruik maken van de service van Rosengaerde.”

De eigen bewoners en cliënten van Rosengaerde maken er graag gebruik van, maar ook in de rest van Dalfsen vinden de maaltijden gretig aftrek. Wim Goos vertelt verder: “In 1982 maakten twaalf mensen gebruik van de service. Een maaltijd kostte iets meer dan acht gulden.” Tegenwoordig maken er gemiddeld 240 mensen per dag gebruik van een maaltijd van Tafeltje Dekje in de gemeente Dalfsen. De maaltijden worden rond het middaguur bezorgd door een enthousiaste groep vrijwilligers. Wim Goos rijdt sinds 2006 zo’n route om de maaltijden af te leveren. Hij doet dit samen met zijn vrouw Henny (86). “Toen ik dat twee jaar deed werd me gevraagd de coördinatie van de bezorgers, de indeling van de routes en de indeling van cliënten op me te nemen. Natuurlijk wilde ik dat. Zowel de samenwerking met het personeel van Rosengaerde als met de bezorgers onderling is warm en prettig.” Het sociale aspect van het bezorgen van de maaltijden speelt bij de vele vrijwilligers ook een grote rol. “Je kijkt altijd even of iemand de deur open doet. Het is me wel eens gebeurd dat iemand niet open deed en dat we de zorg moesten inschakelen. Gelukkig liep dat goed af, maar het benadrukt het belang van dit werk,” aldus Wim Goos.

Rosengaerde beschikt naast de hulp van Wim en Henny Goos over een kleine honderd maaltijdbezorgers. Zij rijden ieder een route in de gemeente Dalfsen om de maaltijden aan de deur te brengen. Wilt u ook een route rijden en zo bijdragen aan deze belangrijke dienst? Dat kan! Neem contact op met Rosengaerde via vrijwilligerswerk@rosengaerde.nl. Op dit moment zijn we specifiek op zoek naar mensen die op woensdag of zaterdag een route willen rijden. Wilt u meer weten over Tafeltje Dekje of een maaltijd bestellen? Neem dan contact op met onze voedingsadministratie via 0529-432514 of het e-mailadres maaltijdservice@rosengaerde.nl.

Meer nieuwsberichten

We zijn trots!

Begin van het jaar zijn de externe audits certificering ISO 9001 geweest en we hebben een mooi rapport ontvangen. De auditor heeft gesproken met een cliënt, het management en met verschillende medewerkers van Rosengaerde.

Lees meer

Wereldgezondheidsdag: Mijn gezondheid, mijn recht

Vandaag is het wereldgezondheidsdag. Al vanaf 1995 organiseert de Wereldgezondheidsorganisatie deze bijzondere dag. De datum staat gelijk met de oprichtingsdatum van de WHO (World Health Organization), door de Verenigde Naties op 7 April 1948. Een dag om stil te staan bij de volksgezondheid in het algemeen. Ieder jaar staat de dag in het teken van…

Lees meer

Nieuwbouw Rosengaerde bereikt hoogste punt

Het hoogste punt van het nieuw te bouwen zorgcentrum aan de Bronstijd in Dalfsen is bereikt. Donderdag 14 maart zijn rond het middaguur genodigden, medewerkers van Rosengaerde en Kuiper Bouw samengekomen om dit op de plek zelf te vieren.

Lees meer