Lettertype aanpassen A+ A-
Rosengaerde op zoek naar buurtverbinders

Woonzorgcentrum Rosengaerde is voorzien van een flinke schare vrijwilligers. Ruim 300 mensen zetten zich in om hun steentje bij te dragen. Doordat het huidige restaurant een wijkfunctie krijgt, vernieuwen de taken van vrijwilligers. Waar deze ruimte op dit moment alleen nog toegankelijk is voor eigen bewoners en cliënten, opent het op korte termijn namelijk de deuren voor álle senioren in Dalfsen.

 

De ontmoetingsruimte van Rosengaerde gaat een flinke ontwikkeling door. “Rosengaerde krijgt een bredere functie door de Blauwe Bogen open te stellen voor alle senioren en mantelzorgers in de gemeente,” vertelt Margot Seip, bestuurder van Rosengaerde. “We richten ons daarbij op de verbinding tussen wonen, welzijn, zorg en de samenleving. Er wordt meer mogelijk: Van het drinken van een kopje koffie tot bijvoorbeeld het gebruiken van de ruimte voor repetities van het zangkoor. En van het organiseren van een lezing over interessante thema’s tot andere originele activiteiten voor senioren.” De Blauwe Bogen heeft van oorsprong een restaurantfunctie, maar wordt dus vanaf nu veel breder ingezet. “Zo richten we ons op een veel grotere groep mensen in de gemeente en openen we letterlijk en figuurlijk onze deuren,” aldus Margot Seip. Eerder maakte het woonzorgcentrum al bekend een samenwerking aan te zijn gegaan met Saam Welzijn. De twee organisaties richten zich samen op drie thema’s, waarvan het inrichten van de Blauwe Bogen als bredere ontmoetingsruimte er één is.

 

Buurtverbinders

Vrijwilligers krijgen een mooie rol in deze nieuwe setting. “Op dit moment helpen vrijwilligers vooral in de zorg, bij activiteiten, in het restaurant of bij de technische dienst. Met de ontwikkelingen van de Blauwe Bogen zoeken we nu ook naar vrijwilligers die een bredere rol willen vervullen,” legt Margot Seip uit. “Buurtverbinders noemen we hen. Mensen die mogelijkheden zien om dit plan verder vorm te gaan geven. We zoeken naar mensen die de gemeente goed kennen, die ideeën hebben hoe we de activiteitenkalender origineel kunnen vullen en daar actief aan willen bijdragen.” Natuurlijk blijft ook het vaste personeel te vinden in de Blauwe Bogen. “Zo begint ons team Welzijn langzaamaan weer met wat activiteiten voor onze bewoners en vindt ook de dagbesteding tegenwoordig plaats in de Blauwe Bogen. Daarnaast verzorgt onze keuken verse maaltijden voor thuis en in de ontmoetingsruimte.” De eerste stappen naar een multifunctionele ruimte zijn dus gemaakt. “En we zijn er klaar voor om de volgende te zetten,” besluit Margot Seip. “Mét anderen, want samen zorgen voor mogelijkheden is waar we voor staan.”

Ga terug naar de nieuws pagina

Het laatste nieuws
Geslaagde NLdoet voor Rosengaerde
Op vrijdag 10 maart deed Rosengaerde mee aan de landelijke vrijwilligersactie NLdoet. Zowel in DalfsenLees meer...
Home