7 april 2024

Wereldgezondheidsdag: Mijn gezondheid, mijn recht

Vandaag is het wereldgezondheidsdag. Al vanaf 1995 organiseert de Wereldgezondheidsorganisatie deze bijzondere dag. De datum staat gelijk met de oprichtingsdatum van de WHO (World Health Organization), door de Verenigde Naties op 7 April 1948. Een dag om stil te staan bij de volksgezondheid in het algemeen. Ieder jaar staat de dag in het teken van een ander onderwerp gericht op gezondheid.

‘My health, my right’

Dit jaar staat het in het teken van ‘My health, my right’. De WHO heeft het thema van dit jaar gekozen om op te komen voor het recht van iedereen, waar dan ook, op toegang tot hoogwaardige gezondheidszorgdiensten, onderwijs en informatie, evenals tot veilig drinkwater, schone lucht, goede voeding, hoogwaardige huisvesting, fatsoenlijke werk- en milieuomstandigheden, en vrijheid. Hier valt ook het recht van ouderen op zorg onder.

 

Rosengaerde

Rosengaerde onderschrijft het recht van ouderen om een waardig en zelfstandig leven te leiden en zo lang mogelijk aan het maatschappelijk en cultureel leven deel te nemen. We staan voor warme en betekenisvolle zorg, van dagbesteding tot verpleeghuiszorg en van activiteiten tot thuiszorg. Daarbij stellen we de cliënt centraal. De cliënt heeft immers recht op hoogwaardige ouderenzorg.

 

Waarom werken in de zorg?

Op deze dag is het goed om even stil te staan bij  wat maakt dat je als werknemer kiest voor werken in een organisatie die zich inzet voor de zorg aan de oudere medemens. We vroegen het aan een medewerker van Rosengaerde die misschien niet meteen voor de hand ligt als je aan zorg denkt, een financial controller. Kiezen alle zorgmedewerkers van handjes aan het bed tot financiële administratie bewust voor het werken in de zorg?

André Lok, financial controller bij Rosengaerde, vertelt dat hij in 2002 in de zorg is gaan werken. Niet meteen een bewuste keuze van hem, al sprak de zorgwereld wel aan. ‘Het heeft vast te maken met het gezin waar ik uitkom, met een moeder die werkte in de terminale thuiszorg. Sociaal zijn, zorgen voor anderen,  speelde thuis een grote rol.’ André vertelt dat hij vanuit zijn functie als controller graag meedenkt hoe geld zo dienend mogelijk kan zijn aan de zorg. De budgetten worden krapper en de uitdaging ligt in het met minder geld hoogwaardige zorg blijven leveren.

 

Zorg met minder vet op de botten

Volgens André had de zorg in zijn eerste jaren als controller heel wat meer vet op de botten. Er kon meer. Door de vergrijzing is niet alleen de vraag naar zorg groter, ook zijn er minder handjes aan het bed. Dat vraagt veel creativiteit en vindingrijkheid van de sector om met minder middelen dezelfde zorg te kunnen blijven bieden. André geeft aan dat meer geld ook vraagt om het maken van keuzes, zowel binnen de zorg zelf als door de overheid. André: ‘Maar laten we realistisch zijn, de overheid kan niet toveren. Het geld moet ergens vandaan komen.’

Zelf zou André, net als iedereen, gezond en vitaal ouder willen worden. Hij zou graag zelf de regie houden, zodat de zorg ondersteunend is aan zijn zorgvraag. Om fit te blijven komt hij regelmatig op de fiets vanuit Zwolle naar het zorgcentrum in Dalfsen. ‘Over de dijk’ is zijn favoriete route van Stadshagen naar de Pastoriestraat.

 

Samen komen we verder 

Om de ouderenzorg hoogwaardig te houden, zoekt Rosengaerde net als veel andere zorginstellingen de samenwerking o.a. met andere zorginstellingen. Met organisaties die net als wij zien dat de tijd van concurrentie voorbij is en samenwerken nodig is. Alleen dan staan we sterk.

 

Want uiteindelijk geven we de beste zorg samen.

Meer nieuwsberichten

We zijn trots!

Begin van het jaar zijn de externe audits certificering ISO 9001 geweest en we hebben een mooi rapport ontvangen. De auditor heeft gesproken met een cliënt, het management en met verschillende medewerkers van Rosengaerde.

Lees meer

Nieuwbouw Rosengaerde bereikt hoogste punt

Het hoogste punt van het nieuw te bouwen zorgcentrum aan de Bronstijd in Dalfsen is bereikt. Donderdag 14 maart zijn rond het middaguur genodigden, medewerkers van Rosengaerde en Kuiper Bouw samengekomen om dit op de plek zelf te vieren.

Lees meer

Ontwapenende documentaire ‘Human Forever’

Op donderdag 29 februari heeft een werkgroep van Samen Vooruit een filmavond georganiseerd in de Stoomfabriek in Dalfsen. De avond werd gesponsord door zorgcentrum Rosengaerde, woonstichting Vechthorst, Bibliotheek Dalfsen en welzijnsorganisatie Saam Welzijn. Bezoekers hebben de documentaire ‘Human Forever’ gezien, een indrukwekkende film over leven met dementie. Na het bekijken van ‘Human Forever’ wisselden bezoekers…

Lees meer